Gå til indhold

Maritimt samarbejde

Søfart er en af verdens største industrier. Over 80 pct. af den globale handel involverer fragt til søs. Derfor er skibsfarten afgørende for at opretholde de globale forsyningskæder.

Indien er verdens tredje største CO2-udleder og har et voksende behov for energi og derfor stærkt fokus på grønne teknologier og grønne brændstoffer – særligt inden for energi og skibsfart. Havnene spiller en stor rolle i Indiens globale handel, hvor 95 pct. af den indiske handel målt i volumen passerer landets havne. Endvidere spiller havne også en central rolle ift. den grønne omstilling af landet.


Danmark og Indien har siden 2019 haft en Memorandum of Understanding (MoU) om et bilateralt maritimt samarbejde. Siden da, er samaarbejdet gået ind i en ny fase med etableringen af et strategisk sektorsamarbejde fra efteråret 2024. Formålet med sektorsamarbejdet er at bidrage positivt til den hastende udvikling af den indiske maritime sektor, i en grøn og sikker retning, vha. udveksling af knowhow, deling af teknologi, dialog om hvordan bedst mulige, og ikke diskriminerende, rammeforhold sikres for den indiske og globale skibsfart. Samarbejdet tager afsæt i en treårig arbejdsplan, som inkluderer aktiviteter inden for grøn skibsfart, brug af digitale værktøjer, bedre skibsregulering i forbindelse med brug af innovativ teknologi, mv. Partnerne i det strategiske sektorsamarbejde er hhv. Søfartsstyrelsen og det indiske ministerium for havne, shipping og vandveje og deres tilhørende styrelse, DG Shipping.