Spring til indhold

COVID-19 i Nepal

Her på siden finder du information om COVID-19 i Nepal.

Senest opdateret 25.05.2020 16:30

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser for hele verden til og med den 31. maj 2020. Udenrigsministeriet opfordrer de danske rejsende, der befinder sig ude i verden, til at rejse hjem så snart det er muligt. Dette bør ske i tæt dialog med dit rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab, og i god ro og orden.

Mere information om beslutningen kan findes fra Udenrigsministeriets pressemeddelelse her og yderligere uddybning i FAQ her. Vi anbefaler, at du følger med i udviklingen via Udenrigsministeriets Rejsevejledninger for de enkelte lande. Rejsevejledningen for Nepal kan findes her.

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Nepal. Danskere bosat eller på rejse i Nepal opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenfor nævnte informationskanaler.

Rejser til Nepal

De nepalesiske myndigheder har fra den 22. marts (midnat) suspenderet alle indenrigs og internationale kommercielle fly. Forbudet for indenrigs- og internationale fly gælder frem til 14. juni 2020. Dertil er landets internationale grænser ligeledes lukkede indtil den 31. maj.

Befinder du dig allerede i Nepal?

Nepals turistmyndigheder har den 29. marts meddelt, at turistevakuering med kørsel fra landet til Kathmandu stopper ind til videre. Hvis du opholder dig i Nepal og ønsker at rejse til Danmark, bør du derfor hurtigst muligt og i tæt dialog med dit rejsebureau, fly- eller forsikringsselskab undersøge mulighederne for udrejse.

Er du dansk statsborger, og har du ikke mulighed for at komme hjem, skal du være opmærksom på, om der er behov for at forlænge dit visa. De nepalesiske har meddelt, at alle visa services er suspenderet fra den 22. marts og frem til den 2. juni 2020. Det er derfor ikke længere muligt at få dit visum forlænget på immigrationskontoret. Myndighederne beder alle om tålmodighed uanset deres visumbetingelser og forsikrer, at visaer vil blive reguleret senere med passende foranstaltninger og mindelige bestemmelser. Visum, med udløb før den 21. marts, vil være forbundet med en afgift samt bøde. Visumholdere, med visum gældende til den 21. marts og derefter, vil blot skulle betale afgift.

Information vedrørende visum kan findes på Department of Immigration's hjemmeside herunder undersiden for turistvisa. For at forlænge dit turistvisum skal du kontakte immigrationsmyndighederne ved enten at ringe eller skrive (mail@nepalimmigration.gov.np).

De nepalesiske myndigheder har oprettet en COVID-19 hotline, der kan kontaktes på telefon +977 14113045 og fra søndag til fredag mellem 10-17 på +977 14423138.

***

Vi bliver ved med at prøve at skabe hjemrejsemuligheder. Blandt andet forsøger vi i samarbejde med andre lande i EU og Norden at organisere særfly, hvor strandede borgere kan købe billet. Kontakt venligst den honorære konsul, eller de flyselskaber der stadig flyver, for mere information om hjemrejsemuligheder.

Udenrigsministeriets Borgerservice har oprettet en facebookgruppe, der skal hjælpe danskere i udlandet til at støtte op om hinanden. Her kan fastboende rådgive og hjælpe de rejsende, og rejsende kan finde hinanden og dele erfaringer. Find gruppen her: https://www.facebook.com/groups/danskereglobalt/

Udviklingen i Nepal

De nepalesiske myndigheder har fra den 24. marts 2020 indført nationalt lockdown. Dette er gældende frem til den 2. juni. Vi opfordrer danskere til at være ekstra forsigtige i Nepal som følge af en stigning i antallet af smittede med coronavirus og som følge af de lokale myndigheders tiltag for at forebygge smittespredning.

De lokale myndigheder kan implementere tiltag for at forebygge smittespredning med kort varsel. Du kan blive screenet for sygdomssymptomer. Hvis du har sygdomssymptomer, kan de lokale myndigheder implementere forebyggende tiltag, heriblandt isolation. Isolation kan også blive implementeret for personer uden sygdomssymptomer, hvis der er mistanke om, at personerne har været udsat for smitte. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.

Du bør holde dig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejse- eller flyselskab. Du bør altid følge Sundhedsstyrelsens råd og kan også søge information på https://politi.dk/corona.

Sundhedsforhold

Du kan finde information om sundheds- og sygdomsforhold hos Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut. Du kan også spørge din praktiserende læge og på vaccinationsklinikker.

Offentlige hospitaler og lægehjælp i Nepal kan være af svingende/ringe standard især uden for de store byer.

Der findes enkelte acceptable privathospitaler/klinikker i Kathmandu, som dog primært kan håndtere mindre komplicerede sygdomstilfælde. Al sygdomsbehandling, der kræver specialiseret lægeassistance, operation eller lignende, kræver medicinsk evakuering til et andet land. Det er afgørende, at rejsende har en rejseforsikring, der inkluderer sygetransport. Akut læge- og ambulanceassistance er begrænset.

Nem adgang til vigtig information

Ambassaden opfordrer alle danskere i Nepal til at registrere sig på Danskerlisten og hente Udenrigsministeriets app Rejseklar. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade på telefonnummer: + 91 (011) 4209 0751. Uden for ambassadens åbningstid kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet på mailadressen bbb@um.dk eller +45 3392 1112.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/COVID-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.

Yderligere information for fastboende

Det globale udbrud af COVID-19 kan medføre vanskeligheder med forsendelser af post til udlandet. Det betyder, at der for danskere bosat i udlandet kan opstå problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon. Se mere her.